Hitin ensimmäinen erikoisjälkikoe

Olen jo viime vuodesta suunnitellut Hitille erikoisjälkikoetta ja kun nyt saimme paikan, uskaltauduin kokeeseen. Erikoisjälki on erittäin herkkä ja vaikea laji. Tiesin jo etukäteen, että Hitille saattaa tulla vaikeuksia koetilanteen takia eli lähtöpaikalla on autoja, muita ihmisiä, melua ja hälyä ja tie saattaa kulkea lähellä. Mehän olemme koko ajan harjoitelleet ilman mitään häiriötä kahdestaan lähinnä omalla pellolla ja muutaman kerran vieraalla pellolla, mutta sielläkin ilman sanottavaa häiriötä. Tässä kokeessa nämä kaikki häiriöt toteutuivat. Jäljet lähtivät aivan parkissa olevien autojen luota. Muuten olosuhteet kokeeseen olivat mainiot. Ilma oli täysin tyyni ja alusta helppo, koska se oli polveen asti ulottuvaa heinää ja apilaa. Meidän kannalta alusta tosin oli vaikea, koska emme ole ikinä harjoitelleet läheskään niin pitkässä heinässä.

Kokeen kulku lyhykäisyydessään meni seuraavasti: Koira lähti paalulta aika mukavasti, mutta lyhyen jäljestyksen jälkeen parkkipaikalta alkoi kuulua autojen ovien pauketta ja joku autossa oleva koira alkoi haukkua. Hit alkoi kuunnella ääniä ja palasi minun luokseni, mutta jatkoi kuitenkin itsenäisesti takaisin jäljelle. Tässä vaiheessa liina sotkeutui pitkään heinään ja eteneminen pysähtyi siihen. Kiskaisin liinan irti heinästä, jolloin koiralle tuli voimakas väärä pakoite. Hit kuitenkin jatkoi jäljestämistä, joskin hieman epävarmasti. Jonkun matkaa edettyämme parkkipaikalta kuului lisää ääniä ja Hit palasi uudelleen luokseni, jolloin annoin sille uuden jälki- käskyn. Hit palasi jäljestämään, mutta harmittavasti liina jäi uudelleen kiinni heinään ja kulku pysähtyi kuin seinään. Tässä vaiheessa kysyin tuomarilta, että saanko mennä irrottamaan liinan, johon hän ei vastannut yhtään mitään. Seisoin pattitilanteessa tietämättä, mitä minun tulee tehdä. Lopulta aikani seisoskeltuani kiskaisin voimalla liinan irti heinästä, jolloin koiralle tuli voimakas pakote. Koska koira ei tietenkään ymmärtänyt, että tässä tilanteessa sen tulisi jatkaa, se väisti ja poistui jäljeltä yli liinan mitan ja se oli siinä. Ensimmäinen esine olisi ollut noin 10 metrin päässä eli pääsimme melkein sen 250 askelta ensimmäistä suoraa.

Tästä kokeesta opin, että on harjoiteltava runsaasti lisää häiriön alaista jäljestystä. Ongelmathan alunperin alkoivat juuri siitä, että Hit seilasi edestakaisin. Sen sijaan tuomarin työskentelyä en ymmärrä ollenkaan. Miksi hän ei vastannut minulle kun kysyin lupaa liinan selvittämiseen varsinkin kun hän näki, että koira ei pääse etenemään, jos liinaa ei irrota heinästä. Koska olen lajissa aloittelija, luulin, että tuomaria ei sitten vissiin saa puhutella, enkä toistanut kysymystä. Harjoittelussa olen erityisesti yrittänyt saada koiran ratkomaan itsenäisesti ongelmat ja varonut ohjaamasta liinalla kuin ehkä joskus kulmissa, jos koira on ollut huolimaton. Se ei voinut tässä tilanteessa mitenkään ymmärtää, miksi se sai pakotteita ja sen päätös lähteä pois koko jäljeltä oli aivan ymmmärrettävä. Pisteitä saimme 3.

Parin viikon päästä meillä on leiri ja toivon sieltä erityisesti saavani apua häiriö-ongelmaan.

Hit tuskin näkyi pitkän heinän keskeltä

Advertisement

Avainsanat:

Yksi vastaus to “Hitin ensimmäinen erikoisjälkikoe”

  1. jaanakin Says:

    No voi harmi! Olen nähnyt ihmisten harjoittelevan jälkeä jopa markettien parkkipaikkojen viheralueilla. Hairiötä ainakin on ja kai se on pakkokin käyttä kaikki mahdollinen viheralue, jos ei ole lupaa pelloille mennä,
    Tsemppiä treeneihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: